Download document

DEVOS, Carl & CARDOEN, SandraWordt er sluw een Vivaldi-netwerk geweven ?

(vrt - "De afspraak" - 17 maart 2020)


Politicoloog Carl Devos heeft een wrang gevoel bij de hele situatie. Hij spreekt van bedrog en kijkt daarbij richting PS-voorzitter Paul Magnette. "Vorige week donderdag was hij de man die contact opnam met de SP.A die een belangrijke constructieve rol heeft gespeeld met John Crombez en Connor Rousseau. De boodschap van Magnette: er moet een nieuwe regering met een andere samenstelling en premier worden gevormd, want de (corona)crisis ontspoort. Kan je dat aan N-VA laten weten om samen te zitten rond de tafel? Als je dan ziet wat Magnette er een paar dagen later van maakt, dat die ministerwissel niet nodig is, enz."

…..
Devos vindt dat een loopje nemen met de waarheid. Waar loopt het mis? "Op het moment dat er onderhandeld wordt tussen SP.A, N-VA, PS (en CD&V was op de hoogte) loopt dat allemaal wel goed, maar zodra MR betrokken wordt, dan loopt het allemaal fout. Voorzitter Georges-Louis Bouchez (foto) had meteen door dat die reshuffle zijn partij mandaten zou doen verliezen. Binnen de PS groeide dan gaandeweg de kritiek om samen te werken met N-VA. Als je die twee samen legt: MR die lastig doet en een Paul Magnette die het lef niet heeft om door te duwen, dan vinden vijanden als socialisten en liberalen elkaar."

…..
"Als men nu zegt dat de nieuwe regering-Wilmès II een regering is van nationale eenheid... dat is zó een groteske leugen. Wat daaronder zit is een enorme tegenstelling."

…..
Devos ziet nu dat de regering, die hij Wilmes II noemt, vertrokken is. "Op het moment dat die regering het vertrouwen krijgt, is ze weg. Die is niet alleen vertrokken voor corona maar ook voor de andere bevoegdheden. Het wordt niet evident met een minderheidskabinet (zonder meerderheid in het parlement) maar die wel vertrouwen heeft gekregen en kan functioneren. Maar hoe zit dat met die niet-corona-bevoegdheden?"

…..
Deze hele manier van doen, vindt Devos "te sluiks (heimelijk, red.) en vals". "In oktober komt er een nieuwe federale beleidsverklaring op het menu. Dan zal die premier hoogstwaarschijnlijk parlementaire steun zoeken om daar een volwaardig programma te presenteren", redeneert Devos. "Wie is er dan nog aan boord?" Devos denkt dat er een Vivaldi-netwerk wordt geweven. Krijgen we dan toch een Vivaldi-coalitie van liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten zodra de coronacrisis achter de rug is? En is paars-geel (coalitie met N-VA) definitief begraven?
…..