Download document

RUIZ ZAFON, Carlos

De schaduw van de wind

…..

… “over spannend gesproken, vertel me over Bernarda. Werd er gekust of werd er niet gekust?”

“Beledig me niet, Daniel. Mag ik u eraan herinneren dat u praat met een beroeps in verleidingskunsten en dat zoenen voor amateurs is en beunhazen op sloffen is. De echte vrouw win je stukje bij beetje. Het is allemaal een kwestie van psychologie, evenals een goed gevecht in een arena.”

“Met andere woorden, Ze heeft u een blauwtje laten lopen.”

“De vrouw die Fermin Romero de Torres een blauwtje laar lopen, moet nog geboren worden. Wat er aan de hand is, is dat de man – terug naar Freud en om even een metafoor te gebruiken – warm wordt als een gloeilamp: in een oogwenk roodgloeiend, en in een oogwenk weer koud. De vrouw echter – en dit is pure wetenschap - wordt warm als een strijkijzer, begrijpt u wel? Langzaam, op een laag pitje, zoals bij een goede stoofpot. Maar dan, als ze eenmaal op temperatuur is, is er geen houden meer aan. Net de hoogovens van Biskaje.”

Ik overdacht Fermins thermodynamische theorieën.

“Is dat wat u aan het doen bent met Bernarda?“ vroeg ik. “het strijkijzer op temperatuur brengen?” Fermin knipoogde.

“Die vrouw is een vulkaan op het punt van de eruptie, met een libido van vurig magma en het hart van een engel”, zei hij likkebaardend. “Om maar eens een waarheidsgetrouwe overeenkomst vast te stellen. ze herinnert me aan mijn mulattinnetje in Havana, die een zeer devote santera was. Maar omdat ik in de grond van de zaak een heer ben van de oude stijl, maak ik geen misbruik van haar en stel me tevreden met een kuise kus op de wand. Omdat ik geen haast heb, ziet u? het goede laat op zich wachten. Er zijn daarbuiten genoeg pummels die geloven dat als ze hun hand op de kont van een vrouw leggen en zij protesteert niet, ze de buit binnen hebben. Beginnelingen. Het hart van de vrouw is een labyrint van subtiliteiten dat de onbehouwen geest van de man uitdaagt. Als u een vrouw werkelijk wil bezitten, moet u denken als zij en als eerste haar ziel veroveren. De rest, dat zoete, zachte omhulsel waardoor je je verstand en deugdzaamheid verliest is een extraatje.”

Ik applaudisseerde plechtig voor zijn verhandeling.“Fermin, u bent een poëet.”

…..