Download document

VUIJSJE, RobertAlleen maar nette mensen

…..
Stadsnegers zeggen dat bosnegers achterlijke inboorlingen zijn. Stadsnegers komen uit Paramaribo, boslandcreolen uit het binnenland van Suriname. Bosnegers vinden dat stadsnegers denken dat ze elite zijn.

…..
Volgens Afrikanen denken Surinamers en Antillianen dat ze beter zijn, alleen omdat ze Nederlands spreken.

Amsterdammers kijken neer op de rest van Nederland.

X De rest van Nederland vindt dat ze in 020 kapsones hebben.

Het zijn niet alleen Turken – alle mensen die ze allochtonen noemen, zijn boos op Marokkanen, omdat die hun een slechte naam geven.

Marokkanen zijn boos op iedereen.

…..
Zijn zogenaamde vrienden waren de hoofdredacteur van de kwaliteitskrant en de beroemde columnist. Ze hadden hun echtgenotes meegenomen. ‘Het is een paar jaar geleden dat Fortuyn werd doodgeschoten,’ zei de hoofdredacteur van de kwaliteitskrant. ‘Maar de Fortuynistische beweging blijft sluimeren in de grote steden.’ We gingen aan tafel, het was duidelijk dat de hoofdredacteur van de kwaliteitskrant de komende minuten aan het woord zou zijn.

…..
‘Het eten is bijna klaar’, riep Rowanda uit de keuken. ‘Hebben jullie honger?’ Het bleef stil. Ik riep terug dat we honger hadden. Het was weer stil. Totdat Rowanda en Janine de pannen op tafel zetten, naast een stapel borden. Daarnaast lagen door elkaar wat vorken, lepels en messen. Ook stonden er een fles cola, een fles Fanta, en een paar glazen. Mijn moeder onderzocht het eten. ‘Hoe heet dit gerecht?’ vroeg ze. ‘Rijst,’ zei Janine, ’Met kip en groente. ’’Maar hoe heet het?’ vroeg mijn moeder. ’Rijst. Met kip en groente,’ zei Janine.

…..
Dit is de overeenkomst: over heel de wereld wil iedereen lichtbruin zijn.

Witte mensen gaan op vakantie naar de zon om bruin te worden, ze liggen onder machines die ze bruin moeten maken en ze smeren crèmes over hun lichamen om te zorgen dat die extra bruin worden. Voor witte mensen staat lichtbruin voor: gezond en succesvol. Als ze kijken naar zwarte mensen, bestaat er voor blanken geen verschil tussen lichtbruin of donkerbruin. Zwart is zwart.

Afrikaanse vrouwen smeren bleekmiddel op hun gezicht om lichtbruin te worden. Van de Amerika’s tot Afrika tot Europa tot India - overal waar gekleurde mensen zijn, geldt dezelfde regel: hoe lichter, hoe beter. Lichtbruine mensen zijn mooier, rijker en meer gewild. Donkerbruin of zwart betekent: lelijk of arm. Blanke mensen zien het van elkaar als ze bruin geworden zijn in de zon. Ze zeggen dat je een lekker kleurtje hebt gekregen. Zwarte mensen zien het verschil niet. Wit is wit.

…..
De ouders waren in Auschwitz gebleven. De twee ooms die wel terugkwamen, hadden ok in Auschwitz gezeten. De ene oom praatte nooit over iets anders dan de oorlog. Iedere keer dat ik hem zag, deed hij zijn hemd omhoog om het nummer te laten zien dat op zijn arm stond getatoeëerd. De andere oom zei nooit iets. Niet over het weer, niet over de oorlog, niet over wat in zijn hoofd was omgegaan de laatste zestig jaar. Hij zweeg.

…..
maar wat maakte het uit wat de mensen in Oud-Zuid van mij vonden, dat waren allemaal Hollanders, de meest schijnheilige mensen die er bestaan, het is nooit de schuld van de Hollanders, niet tijdens de slavernij, niet in de Tweede wereldoorlog, niet daarna in Indonesië, en nu niet met de Marokkanen,

…..
Waarom zou ik meedoen aan een land waar een man van in de veertig een uitkering krijgt van meer dan een miljoen euro om in een juten zak op en neer te springen, en iedereen vindt het normaal, waarom zou ik meedoen aan een land waar niemand iets met me te maken wil hebben, of ze nu Naomi heten of Rowanda, waarom zou ik meedoen aan een land waar de mensen niet eens naar me willen kijken omdat ze denken dat ik het laagste van het laagste ben.

…..