Download document

FRIEDMAN, CarlTralievader

…..
Ik kan wel een kilo kersen op, ik heb zo’n honger!” “Jij?” lacht mijn vader. “Jij weet niet eens wat honger is.” “Wel waar, “ zegt Max verontwaardigd. “Dat is als je maag rammelt.” Mijn vader schudt zijn hoofd. “Wanneer je echt honger hebt, is er geen sprake meer van rammelen, maar van knagen. Je bent volkomen leeg van binnen en zo slap als een ballon waar de lucht uit is.” Zijn ogen worden doorzichtig. “Dat begrijpen jullie niet” zegt hij.

…..
"Is dat nou Eichmann?” zeg ik teleurgesteld. Hij ziet er helemaal niet gemeen uit, hij lijkt op meneer Klerkx van onze school. Mij vader knikt. “Hij lijkt op de postbode en de bakker. De postbode bezorgt brieven, de bakker bakt brood en Eichmann heeft hele volksstammen naar de gaskamer vervoerd.

…..
“De moeder van Nellie zegt dat ze hem dood wil schoppen.” Mijn vader schiet in de lach.” Met die versleten pantoffels van haar?” Hij steekt een sigaret op. “ Er zijn er meer , die dat willen ,” zegt hij. “ De krant staat er vol van: allemaal ingezonden brieven van mensen die zich aanbieden om Eichmann te doden. Nu hij weerloos is, nu je hem inderdaad onder de punt van je oude slof zou kunnen vermorzelen. Een heel leger vrijwilligers.

…..