Download document

VERSCHELDEN, Wouter



De doodgravers van België

…..
De koning voert zijn politieke gesprekken overigens alleen, maar het is duidelijk dat hij zich toch vrij strikt aan een script houdt, dat hij op voorhand uitwerkt met zijn entourage. Zelden wijkt hij daarvan af, of het moet zijn over zaken die hem persoonlijk aanbelangen, zoals de stof van de uniformen van zijn bedienden (die hij niet goed genoeg vindt), burgervluchten boven het Paleis van Laken, waar hij woont, maar ook nieuwe, strengere regels voor de jacht (waar hij niet al te veel van moet weten) of het openstellen van zijn privétuin, het park van Laken, voor het grote publiek. Dat laatste is een punt waar de N-VA al jaren op aandringt, en dat de koning maar matig kan appreciëren. “Ja, maar dan zullen de mensen aan mijn venster komen staan en binnenkijken?” zo merkt hij op, als het onderwerp ter sprake komt.

…..
Want Wilmès kondigt aan dat haar regering maar zes maanden zal regeren, en dat ze in lopende zaken blijft, voor alles behalve de crisisaanpak. Een regering die “automatisch afloopt”, dat is nog nooit voorgekomen. En ook het idee om “in lopende zaken” te blijven is vreemd, en kan niet volgens de Grondwet: eens een regering het vertrouwen heeft gekregen, is ze ‘vol bevoegd’ voor alles. Tegelijk heeft de regering zelfs speciale machten, waardoor ze in principe niet altijd langs het parlement moet. “Nood breekt wet”, vat Kamervoorzitter Patrick De Wael het plastisch samen.

…..
“Kijk Bart, wij gaan voor paars-geel, dat weet je, dat is onze keuze. En wij zijn niet in een positie om het premierschap te claimen. Dat zeg ik hier in het bijzijn van Alexander, diegene die je daartoe misschien zou verdenken”, stelt Lachaert. De Wever zwijgt, verwacht dat de De Croo, die zit te knikken, misschien ook iets zal zeggen. Maar die zwijgt zedig.

Voor De Wever is het gesprek de aanleiding om wekenlang ervan overtuigd te zijn dat hij met open VLD een stevige deal heeft. Hij herinnert zich uiteraard ook het hele verhaal van P-magazine, dat de vorige keer de kansen van De Croo mogelijks deed kelderen, en vermoedt dat dit opnieuw meespeelt, om zo affirmatief te komen stellen dat open VLD dat premierschap niet wil. Bovendien ziet hij niet in hoe Lachaert, na een ruime interne kiesoverwinning bij de Vlaamse liberalen, met allerlei beloften aan zijn basis om “naar rechts” te gaan, ooit nog in een centrumlinkse regering met groenen kan terechtkomen, zonder alle geloofwaardigheid te verliezen. Een inschattingsfout die hem zuur zal opbreken.

…..
De N-VA-voorzitter gaat vervolgens naar de camera’s van VTM en vertelt er in primetime wat iedereen eigenlijk al weet: “Ik denk dat niemand nog voorstander is ven de MR. Niet vanwege persoonlijke veto’s, wel gaat het om een kwestie van vertrouwen. Ik vertrouw er voor 100 procent op dat Georges-Louis Bouchez dit wil doen mislukken.”

…..

De sfeer aan tafel zakt helemaal onder nul wanneer er alweer lekken uit de onderhandelingen in de pers verschijnen, die namiddag. Lachaert beschuldigt Rousseau ervan de bron te zijn. Die reageert razend. “Hier, kijk dan in mijn telefoon, om te zien met wie ik bel”, roept hij, terwijl hij het toestel zo hard op tafel gooit, dat het scherm breekt. De 27-jarige voorzitter zijn potje kookt helemaal over: “Bende losers, ik ben hier weg”. Hij neemt z’n rugzak en loopt naar de deur. Een medewerker van Lachaert gooit zich in zijn baan en houdt hem tegen: “Neen, je mag niet weglopen”, bezweert ze de sp.a-voorzitter.

…..