Download document

ROUSSEAU, ConnerInterview met Humo van 26/04/2022 door Raf LIEKENS

…..
Dan zult u het budget voor de kinderopvang met de helft moeten verhogen.


- Dat kost geld, ja. Maar hoeveel kost het als je een kwart van kinderen met een taalachterstand laat starten op school? Denk eens aan de kostprijs van extra begeleiding, een jaar zittenblijven, de werkloosheidsuitkeringen na hun 18 de Meer geld voor de kinderopvang is een investering die zichzelf terugverdient.

…..
Bij de Franse verkiezingen speelde migratie weer een belangrijke rol. Drie kwart van de Fransen zegt dat ze het gevoel willen hebben dat ze in hun eigen land wonen.


- Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet in België. Maar de meeste van die mensen zijn hier geboren. Het belangrijkste is dat ze onze taal spreken en werken. In Brussel staan er door het lerarentekort mensen voor de klas die in het Arabisch lesgeven, omdat ze geen Frans spreken. Onaanvaardbaar. Maar wat doet de Vlaamse regering? De prijs van de taalcursussen verhogen om de wachtlijsten in te korten.

…..
Een kind dat naar de opvang gaat, kent gemiddeld zevenhonderd woorden meer dan een kind dat de eerste drie jaar thuis zit bij een anderstalige moeder. Ook de ouders moeten Nederlands leren. Ik hoor van leerkrachten dat ze vaak tegenover ouders staan die hen niet verstaan. Dat kan toch niet? We moeten daar veel strikter in zijn. Maar we gaan geen wijken viseren, iedereen gelijk voor de wet.

…..
Dat je last hebt van iemand die naar hier komt, de taal niet spreekt en niet werkt, snap ik. Maar als je last hebt van iemand uit een ander land die Nederlands spreekt en zijn best doet, ben je een racist.

…..