Download document

EPPINK, Derk-JanAvonturen van een Nederbelg

…..

Hollanders denken dat ze een flink mondje over de grenzen praten. Maar dat valt vaak tegen. Zo hield de Nederlandse premier Joop den Uyl in het Zwitserse Davos ooit een toespraak voor een zaal met ondernemers. Hij sprak zijn gehoor aan met ‘Dear Undertakers’. Dat zijn inderdaad ondernemers, maar dan wel begrafenisondernemers. Hij wenste de undertakers economische vooruitgang en omzetstijging toe. De zaal keek hem beduusd aan. In de regering van Den Uyl zat overigens ook Irene Vorrink, de minister van milieu. Na afloop van een Europese Raad in Brussel zei ze tot Franse journalisten: Je suis ministre Vorrink, je suis ministre du milieu .

…..

Je had premier Wilfried Martens, met een zijig, uitdrukkingsloos gezicht, een bolle toet die weinig kracht uitstraalde. Een brave man, zo op het eerste gezicht, maar niet iemand van wie je grote daden kon verwachten. Wat er ook gebeurde, ik had de indruk dat de man altijd rustig bleef zitten. Hij zweette de problemen uit.

Er was ook een merkwaardige minister van Transport, een drukke man met een pluizig baardje. Een zekere De Croo.

Dan was er een opvliegerig ventje dat altijd over geld sprak, een zekere Guy Verhofstadt. Hij leek altijd boos en prentte, vanachter een lok haar voor het gezicht, zijn fietsenrekachtige voortanden op het beeldscherm. Hij had iets van een bijtend konijn, jong, rusteloos en springerig. Kennelijk was hij de rebel van het gezelschap.

Er was ook nog een explosieve man met een eierhoofd en gezwollen taalgebruik, een zekere Jean Gol. Hij wilde de immigratie stoppen en kon daarvoor een wet op zijn naam schrijven.

De minister van sociale zaken leek wel voorzitter van de padvindersbond want hij droeg altijd een col die te hoog zat. Een peerachtige man met een blaffende dictie. Ene Dehaene.

In het parlement was er dan nog een mannetje dat tekeerging als een brulkikker, hij schold en tierde. Hij bleek Tobback te heten.

De Belgische Muppet-poppen waren markant, bits en spits. Ze leken allemaal, behalve Martens, een hogedrukgebied op zich.

…..