Download document

OLYSLAEGERS, JeroenWildevrouw

Haar blonde haren had ze opgestoken, een paar haarpijlen hingen over haar ronde schouders. Haar gezicht was vervaardigd uit albaster, met wangen van vermiljoenrood. Alle vrouwen hier ware zo opgemaakt, maar bij haar was het alsof ze geen zalf of poeders nodig had, maar dat een beeldhouwer haar zo speels onder zijn vingers had laten ontstaan. Er schitterde een rode steen in haar halssnoer. Ze droeg armbanden gelijk zilveren slangen. Haar oorbellen rinkelden zacht. Ze had een doorzichtig gewaad aan dat vrijwel alles prijsgaf. Ze had een moedervlek vlak boven haar sleutelbeen. Haar tepels waren uitnodigend. Ze glimlachte geruststellend, alsof ze me altijd al had verwacht.

…..
Zijn handen werden achter zijn rug vastgemaakt, ze hielpen hem de trap op, hingen de lus rond zijn nek, trokken het stuk touw aan en schopten de ladder onderuit. Ze gilde. ‘Bastardos!’ Hij spartelde. De galg kraakte. Stuiptrekkend stierf hij tussen zijn lotgenoten. Ze wendde haar blik af. Zijn voeten schoten nog en keer uit. Hij liep leeg. En de schout, die bij de daad volstrekt onbewogen bleef, deed een discreet stapje achteruit, juist op het goede moment, teneinde niet door hem te worden ondergescheten. Daar hing Jan Boubert de Pergamont.

…..


Wil
…..

Mocht mijn mening enig gezag hebben gehad, dan had ik qua beeld voor het schilderij van de Dulle Griet gepleit. Het is een wonder dat we dit bijzondere doek van de Oude Bruegel zomaar in een zaaltje in een klein museum kunnen bezichtigen, alleen dat geeft aan wat we zijn in deze stad en het doek zelf geeft evenveel prijs. De terreur hangt daar open en bloot, het roven aan de mond van de hel. Het is niet omdat een mens er weinig moeite voor moet doen dat een onthulling geen onthulling blijkt. Die Dulle Griet raast en daast door een zot landschap vol oorlog en herinnering in felrood, bruin en zwart. Haar ogen staan wijd opengesperd zodat ze alles en niets ziet. Heeft zij deze verschrikking veroorzaakt of maakt ze louter deel uit van deze smeerlapperij en speelt ze het spel mee? Op een schone zaterdag moet ge toch eens naar dit museum gaan om het allemaal in u op te nemen. Het is waar, het valt gewoon te bezien op het internet en een jongen van uw generatie vindt meer dan hij zoekt. Ga naar het schilderij zelf kijken en zoek dan eens op hoe het komt dat deze onthulling hier hangt. Misschien komt ge dan, louter op uw eigen denkkracht, te weten waarom dit zoveel zegt over deze stad.

…..