Download document

VAN NIEUWENBORGH, MarcelLiteraire wandelingen door Brussel

…..
Het grootste schandaal was evenwel de dood van de Franse president Félix Faure, die een beroerte kreeg tijdens een amoureuze ontmoeting in zijn bureau op het Elyséé. De toegesnelde politieprefect van Parijs vroeg de politieman die had postgevat voor de deur waarachter het geveld staatshoofd lag: Le président a-t-il sa connaissance ? Waarop de agent, in alle onschuld repliceerde : Non, Monsieur le préfet, elle vient de filer par l’escalier de service.

…..
In Parijs werd alom geroepen om een sterke hand die definitief een einde zou maken aan de onrust en verwarring. Eerder had een deel van de Franse bevolking de redder zien opdagen, gezeten op een witte schimmel. De operette-generaal Georges Boulanger placht zich op een wit paard voort te bewegen en decreteerde daarenboven dat de beenlappen van de Franse soldaten in de drie nationale kleuren zouden geschilderd worden. Toen het er echter voor de generaal op aankwam om de macht te grijpen, maakte Boulanger rechtsomkeert en verkoos hij zijn minnares, madame de Bonnemain, te volgen naar Brussel.

De oudstrijder woonde er een tijdlang in de Montoyerstraat en toen zijn geliefde stierf, pleegde hij twee maanden later op pathetische wijze zelfmoord op haar graf op het kerkhof van Elsene. Ze liggen er nu begraven onder dezelfde steen, die slechts hun voornamen vermeldt: Marguerite (A bientôt) en Georges (Ai-je bien pu vivre 2 mois sans toi!)

…..