Download document

PEEK, Gustaaf


Ik was Amerika

…..
Aan de voet van de trap hoorde hij geluiden van een man. Hij deed zijn schoenen uit. De slaapkamerdeur stond open, hij had zicht op het voeteneind van het bed, een mannenrug half onder het laken, duwende bewegingen, een hand van Nettie in zijn nek, hij kon haar niet verder zien. Haar gefluister wakkerde de stoten van de man aan. Ze noemde hem schat en lispelde dat hij haar alles moest geven. Dirk draaide zich om en schuifelde de trap af. Hij deed zijn schoenen weer aan en verliet het huis. Hij reed naar klanten die niet hadden verwacht dat iemand van zover zou komen voor koffie.

Hij wist dat een jaar te kort zou zijn. Tijdens het tweede jaar liep ze iets op. Ze schaamde zich niet om ermee naar de huisarts te gaan. Als hij thuiskwam van zijn reizen eiste hij het lichaam van zijn vrouw op. Hij was ruw met haar en ze liet hem.

Toen ze zijn dwingende aanraking niet meer duldde, begreep hij dat haar tijd was verstreken, dat het met de mannen was afgelopen.

Ze verhuisden naar de nieuwste ring van de stad, namen een appartement in een van de flats met uitzicht op weilanden, wegen en electriciteitsmasten. Nettie vond een ban in een boekwinkel. Allebei sliepen ze met de deur dicht.

Hij werd oud achter het stuur van zijn auto.

…..