Download document

UPHOFF, ManonDe vanger

…..
Een keer vond hij haar bij thuiskomst in de gangkast, naakt tussen de jassen. Hij had aangebeld, maar ze deed niet open en na een paar minuten was er een verlammende angst, die hij ten slotte had weten te bezweren door de sleutel van zijn eigen sleutelbos (die hij nooit gebruikte omdat hij altijd aanbelde) in het slot te steken, naar binnen te stappen, zijn jas uit te doen en zijn schoenen uit te trappen en met de jas in zijn hand de gangkast te openen, zonder achterom of opzij te kijken. In het donker zijn hand uitstekend greep hij per ongeluk in haar borst, die aanvoelde als een klein zakje gerst. Vera gilde en lachte. Ontzet en opgelucht struikelde hij over de drempel van de kast en kwam met zijn voorhoofd tegen de stalen roe terecht, terwijl zijn handen steun zochten, maar alleen jassen vonden en zachte huid. Toen tastte hij naar haar hoofd en duwde het zo stevig tegen zijn borst dat ze kermde.

Geleidelijk aan sloop er ook iets van wanhoop in hun samenzijn, van verzet dat omsloeg naar nieuw verlangen dat niet bevredigde, maar uitputte en moedeloos maakte. Ze maakten grappen die luchtig hadden moeten zijn. Op een dag zouden ze zich terugtrekken in het warme bed (het ‘nest’ zoals ze het allebei noemden) en niet meer naar ‘buiten’ gaan. Eventueel zouden ze Julian, later, als hij daar behoefte aan had, vrij laten spelen in de tuin.

…..


De vazal

…..
Goed. Ze is ouder nu. Ze heeft zich enigszins teruggetrokken. We orden allemaal getest. Ik zal haar met nog meer omzichtigheid moeten benaderen. Ik weet wat ik moet doen. Ik zal op zoek gaan naar haar woning. Ik vraag het adres aan mijn kinderen. Ik ga naar haar woning. Als ze dezelfde wereld bewoont als ik, moet haar huis opnieuw te vinden zijn. Stapje voor stapje zal ik haar opnieuw veroveren. Ik zal slapen op haar stoep en haar boodschappentassen dragen wanneer ze terugkomt uit de winkel. Ik zal de deuren voor haar openhouden, haar naam schrijven op de beslagen winkelriten. Een advertentie plaatsen. Ik zal me voor haar uitrollen als een loper.

…..