Download document

BURNIER, AndreasIs heterofilie geneesbaar?

.....

HM/Andreas Burnier:

- Uw dissertatie komt op een vreemd moment. Men neigt er steeds meer toe heterofilie als gewoon een vorm van seksualiteit te beschouwen.

Dr. Gerard Hemelweg

- Daarom was het een moeilijke zaak heterofilie te verklaren uit een neurose. Niet academisch gezien, maar gewoon: het gaat tegen de huidige mode in.

Kijk, als je stelt: heterofilie is a way of life, dus probeer maar niet er iets aan te doen, dàn sla je aan! Dat vindt Jan met de Pet prachtig. Dat heterofilie niet goed is, wordt in heterokringen voor een ouderwets idee gehouden. Ik zie dat niet in.

Van de hetero's zelf krijg ik twee soorten reacties op mijn proefschrift. Reacties van particuliere hetero's die mij vragen: ‘Dr. Hemelweg, is er werkelijk iets aan te doen? Is er genezing voor mijn geval?’ En ik krijg heel emotionele, agressieve verdedigingen van heteroseksualiteit. Ik kan dat wel begrijpen. Elke neuroticus vindt het moeilijk om zijn probleem als ziekelijk te zien. Hij denkt altijd dat zijn probleem wordt veroorzaakt door zijn opvoeding, zijn omgeving. Hij voelt zich constant tekort gedaan. Die houding vind je ook bij hetero's. Het idee dat hij gewoon ziek is en dat hij gewoon genezen moet worden, wekt de wrevel van de hetero.

Maar in mijn eigen praktijk heb ik voldoende genezen gevallen gezien, en ik houd vol dat die mensen werkelijk en blijvend genezen zijn. Mijn theorie heeft natuurlijk ook consequenties. Als heterofilie een neurose is, dan volgt daaruit dat ook al die verliefdheidsgevoelens, al dat pathos, ziekelijk zijn. Iederéén met een seksuele afwijking, ook een voyeur bijvoorbeeld, heeft er moeite mee om zijn gedrag als ziekelijk te erkennen.

De lustfactor speelt ook een grote rol. Die lust moeten ze opgeven, en dat is moeilijk voor ze. Ik heb een heteropatiënt die zijn heterofilie vergelijkt met Amstelbier: iets waar je niet af kunt blijven. Om te kunnen genezen moet de hetero dat werkelijk willen.

Ach, die heterofilie is zo'n emotionele kwestie. Als er iets over mijn theorie in de krant staat krijg je twee dagen later een stroom volkomen ongemotiveerde protestbrieven van toch redelijk intelligente mensen.

.....