Download document

VERHOFSTADT, DirkDagboek 1933

…..
de ondergang van politieke partijen en vakbonden, de greep op het onderwijskorps, de verbanning van kunstenaars en intellectuelen, de medewerking van de medische stand, de onderwerping van de jeugd, het gedeisd houden van het leger, de zware straatterreur, de afbouw van vrouwenrechten, de discriminatie en de vervolging van de joden.

…..
In de nacht van 27 op 28 februari 1933 brandde het parlementsgebouw in Berlijn af. De oorzaak van de brand is tot op de dag van vandaag onduidelijk, maar de nazi's maakten er handig gebruik van om hun politieke tegenstanders verder te onderdrukken. Hitler en Göring waren er als de kippen bij om de communisten de schuld te geven en kondigden meteen maatregelen aan om de 'terreur van links' te bestrijden. Binnen enkele dagen werden duizenden communisten opgepakt en opgesloten in concentratiekampen.

De brand was het begin van een periode van terreur en geweld tegen politieke tegenstanders en minderheden in Duitsland. De nazi's namen de controle over alle aspecten van de samenleving en maakten gebruik van propaganda en geweld om hun ideologie te verspreiden. Joden, homoseksuelen, zigeuners en andere minderheden werden gediscrimineerd en vervolgd, en uiteindelijk leidde dit tot de gruweldaden van de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal van 1933 is een waarschuwing voor ons allemaal. Het laat zien hoe snel een democratie kan worden afgebroken en vervangen door een autoritair regime dat vrijheden onderdrukt en minderheden vervolgt. Het herinnert ons eraan dat we waakzaam moeten blijven en opkomen voor onze rechten en vrijheden, zodat we nooit meer terugkeren naar de duistere dagen van de jaren dertig.

…..