Download document

MICHIELSEN, Stefaan & SEPHIHA, MichaëlBankroet
…..
Af en toe zakt Jean-Paul Votron zelf naar Mello af. Op een keer zijn de aanwezige senior managers nogal mak en komen er weinig vragen voor Votron. Daarop begint die de deelnemers te provoceren, om hen aan te porren vragen te stellen. Het heeft resultaat. Een Nederlands kaderlid stelt op een directe manier aan Votron de vraag of hij zichzelf al aan de ‘306 Degrees Feedback’ heeft onderworpen, en wat het resultaat was. Votron staat even met de mond vol tanden, en wordt dan woedend. Terug in Brussel roept hij de personeelsdirecteur bij zich: ‘die man moet eruit!” de personeelsdirecteur kan hem dat uit zijn hoofd praten. Maar een jaar later wordt de onbeschaamde vragensteller toch aan de deur gezet.

…..
De bestuurders en de leden van het Executive Committee krijgen een lunchpakket in de handen geduwd. Dat moeten ze snel verorberen voor ze in de helikopter stappen. Bij Abelag in Zaventem staan drie toestellen klaar: twee grote gele helikopters, en één kleiner toestel. In de grote helikopters zijn er telkens acht zitplaatsen. De Fortis-toplui zitten als sardienen op elkaar. Met elkaar praten is niet mogelijk: ze hebben allemaal een helm op, en de rotor van de helikopter maakt een hels lawaai. De vlucht duurt veertig minuten. Het enige wat ze kunnen doen, is wat naar buiten kijken, naar het landschap waar ze over vliegen, en foto’s maken met hun gsm. De helikopters landen in Hilversum op een grasveld. Vandaar gaat het, opnieuw met wagens en minibusjes, naar Utrecht, waar zowat zeshonderd Nederlandse aandeelhouders van fortis zich intussen hebben verzameld.

Bij het begin van de vergadering wijst Lippens erop dat in België 93 % van de aandeelhouders akkoord is gegaan met de overname van ABN AMRO en de kapitaalverhoging. ‘Jullie hebben nu een beslissende stem in deze historische beslissing’, zegt hij. Jean-Paul Votron herinnert eraan dat eerdere integraties van Nederlandse bedrijven in Fortis beter zijn verlopen dan verwacht. Hij benadrukt hoe solide de financiering is van de 24 miljard die Fortis moet betalen voor zijn deel in ABN AMRO.

…..
Dierckx is ook erg boos, op Wouter Bos in het bijzonder. De Nederlandse minister van Financiën had dinsdag in het parlement in Den Haag gezegd dat de Nederlandse overheid erachter gekomen was dat Fortis een aantal minder fraaie dingen buiten zijn balans gehouden had. Een zware beschuldiging, en bovendien onwaar. Maar het had heel wat weerklank gekregen en het vertrouwen van de financiële markten in Fortis een nieuwe dreun gegeven. Dierckx gelooft niet dat het zomaar een onbezonnen uitspraak was. Hij denkt dat Wouter Bos dat bewust heeft gezegd om Fortis te schaden. Het is zijn overtuiging dat het paste in het masterplan dat de Nederlanders hadden opgesteld. Met zijn uitspraak heeft Bos het herstelplan van Fortis, dat stilaan op gang kwam na het eerste reddingsweekend, vakkundig getorpedeerd.

…..
Het moment van de waarheid breekt aan om twintig over drie. Iedereen kijkt gespannen naar het scherm waar de uitslag zal verschijnen. Het duurt eindeloos lang. Dan wordt er geprojecteerd: Davignon: 49,91 % voor. Hij heeft het net niet gehaald, de meerderheid van de aandeelhouders wil hem niet als bestuurder. ‘Shit’, vloekt Hessels, want hij beseft meteen de consequenties: hij zal het voorzitterschap van Fortis nog een poosje moeten blijven uitoefenen. Davignon verlaat bijna onmiddellijk de zaal.

…..