Download document

VAN CAUWELAERT, RikDe Agusta-crash

.....
Enkele socialistische burgemeesters en schepenen uit de provincie Luik herinneren zich, niet zonder afschuw, een vergadering in het gemeentehuis van Ans. Cools was toen nog Waals gewestminister. De Luikse ziekenhuizen verkeerden in financiële moeilijkheden en Cools verwachtte van de gemeenten dat zij, zoals wettelijk voorzien was, hun deel van de lasten opnamen.

In één lange tirade werden de aanwezigen door de meester van Flémalle één na één uitgescholden en beledigd. Toen één van de burgemeester een verduidelijking vroeg, geraakte Cools helemaal over de rand en schreeuwde: ‘Wat! Domkop! Heb je ’t nu nog niet begrepen? Zelfs Verbinnen heeft het gesnapt!’ Jules Verbinnen, socialistisch schepen in Ans, was ook de kabinetschef van de Luikse PS-burgemeester Edouard Close die nadien door een omkoopschandaal tot ontslag werd gedwongen en veroordeeld.

Marcel Lhoest, schepen in Herstal maar ook ‘chef de cuisine’ in het verlieslatende ‘Hôpital de la Citadelle’, kreeg nadat hij zich een opmerking permitteerde van Cools te horen: ‘Wie genoemd wordt in verband met een vleesdiefstal, moet zijn smoel houden!’ De bewering was volkomen uit de lucht gegrepen maar verlamde Lhoest voor de rest van de bijeenkomst.

Alain Van der Biest, burgemeester van Grâce-Hollogne, kopstuk van de Luikse PS want minister van Pensioenen, en later de opvolger van Cools in de Waalse gewestregering, werd voor rot gescholden ‘omdat hij liever romannetjes pleegde in plaats van zich met zijn gemeente in te laten’.

Nadat hij zich er van verzekerd had dat hij iedereen in de grond had geboord, scharrelde Cools zijn dossier bijeen en verliet de bijeenkomst met de mededeling: ‘En nu stap ik op, je vais baiser ma maîtresse !’

…..