Download document

GÜL, LaleIk ga leven

…..
Moeder wist voor alle spullen een perfecte plaats: alles had een kast, een plank, een la, een vaas, een standplaats, alleen mij kon ze niet situeren, wist ze geen raad mee. Ik wilde alles zijn behalve wat zij van me verlangde. Burger, kind van God, dienstmaagd, deugdelijk en conformistisch lid van het gemeenschapswezen, kuise echtgenote van een Koranvaste wederhelft.

…..
'Wacht maar, ik ga je haren knippen in je slaap, dan moet je wel', zegt Moeder. De omissie van de doek kan ze maar niet verkroppen, het was een gigantische aderlating, ze zou zich nog weken en maanden hierop stukbijten. Ik heb hier te maken met een goedkope rancune waar ternauwernood mee te werken valt. De drang tot machtsbehoud is de ondergang van menig tiran. Of van tirannieke ideeën. Het is onze afkeuring die de creativiteit van het kwaad steeds weer nieuwe impulsen geeft. Vandaar dat ik heb besloten mijn familie af te branden in dit werk. Maar wraak moet men niet verwarren met verzet.

…..
Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, “vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’

…..
Moet ik in een huwelijk stappen waar de seks uitgeramd is voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen?

…..